AMFORALARIN DÜNYASINA HOŞGELDİNİZ.

 
 
Aşağıdaki yazılarda bu büyülü Dünyaya girişin altın anahtarını bulacaksınız.

Ama bu yazılardaki amacım sizlere kuru kuruya teknik amfora bilgileri vermek değildir.
Yani "şu amfora şudur, tarihide budur" gibi bir yaklaşımı bu yazılarda bulamayacaksınız.

Öncelikle belirtmeliyim ki benim için bir amfora sadece bir amfora değildir.
O ait olduğu kültürün görsel bir simgesidir. Aslolansa bu tarihin ve kültürün gerisini görebilmek ve gösterebilmektir.

Amforaların macerasını okurken o dönemdeki önemli olayları, o dönemde yaşamış önemli insanları, o insanların giyim-kuşam, yeme-içme ve yaşam felsefelerini de öğrenmelisiniz.
Çünkü bağbozumundan, şarap ve amfora üretimine, zeytinciliğinden, denizciliğine, gemi yapımından deniz ticaret yollarına ve hatta gemilerin batımına kadar geçen serüvenleri bilmezseniz, o amfora size bir şey anlatmaz.

Beni bu konuda yazmaya iten, engin ve sonsuz bilgilerim değil, amforalar hakkında ola ki sizin bilmediğiniz bir kelimeyi biliyorsam onu sizlerle paylaşma isteğimdir.

Diğer bir amacımda amforalara ilgisi olmayan insanlara da amforaları sevdirmektir.
 


     
Bunun için amforaları anlatırken ağır bilimsel bir dil yerine, okuyucuya cazip gelsin ve bu yazıları kolayca okusun diye girişlerde fantezi bir yazım dili ( yani yem ) kullandım.
Ve bu fantezi yazılara kendi duygularımı da kattım. Dolayısıyla bu yazıları yarı bilimsel kabul edebilirsiniz. İleride basılacak amfora kitabımın I. Bölümünde koleksiyonumda ki amforaları tamamen bilimsel bir disiplin içinde verirken, II. Bölümde yine herkesin anlayabileceği ( bu yazılardaki gibi ) samimi bir anlatımla vermek istiyorum.

Ben amforaları seviyorum. Onlara değer veriyorum. Onları ve onların geçmişlerini sizler gibi merak ediyorum. Biliyorsunuz seven ve merak eden öğrenir. Belki de dünyanın en büyük amfora koleksiyonlarından biri olan "Mustafa Aydemir Amfora Koleksiyonu" bu sevgi ve merakla oluştu.
En büyük amacım, tüm insanlığa ait olan bu güzel eserleri ilerde güzel bir müzeyle insanlığa sunabilmektir.

Burada okuyacağınız yazılar 1999-2002 yılları arasında Deniz Magazin Dergisinde yayınlanmış yazılardır. ( Ve güncelliğini bence sonsuza dek sürdürecektir.)

Ne sevindiricidir ki bu yazılar o zaman bile akademisyen ve bilim adamları için veri tabanı oluşturmuş, Türkiye içinden ve dışından birçok araştırmacının benimle temasını sağlamıştır. Yine bu yazılar bazı üniversitelerde tez konusu olmuş " Rodos Amforaları ve Antik Çağ Ticaretinden Örnekler" başlıklı yazı üniversite ders kitaplarına konmuştur.

Haydi artık bir tıkla kapıları açın, siz de amforaların o büyülü, masalsı dünyalarına kaçın.




Mustafa AYDEMİR
     
     
     
   

- Sayfa başına -